Sök restauranger

ANNONS ▼

Plankstek är en klassiker på svenska restauranger
Plankstek är en klassiker på svenska restauranger

"Plankstek" (CC BY 2.0) by mdid

Plankstek – en klassiker

Planksteken är en klassiker på svenska restauranger och pubar men rätten har en spännande historia som du kanske inte känner till.

Föregångaren till dagens plankstek serverades redan i början på 1900-talet på den anrika restaurangen Gundel i Budapest. Namnet på rätten var fatányéros.

Maträtten serverades på en träplanka, en gammal tradition från det historiska ungerska köket. Den bestod av grillat kött av olika sorter, fläsk, kalv och biff, bacon och gåslever. Detta serverades med stekt potatis och en sallad.

Dagens plankstek som serveras på kvarterskrogar och restauranger i Sverige består av en stekt köttbit, tex fläskfilé, oxfilé, entrecote eller kalvkött. På senare tid har även varianter med kyckling eller fisk dykt upp.

Planksteken serveras med grönsaker och duchessepotatis som gratineras i ugn på en träplanka. Ett vanligt tillbehör som serveras till är baconlindad sparris men även andra typer av grönsaker eller svamp förekommer.

Restaurang Sofra i Göteborg är känd för sina plankstekar men rätten är vanlig även på andra restauranger som tex Picasso Gastropub i Eskilstuna och Majornas Krog i Göteborg.

Länktips: Domainstats

0.0/5

blue

blue

Pub

ANNONSER ▼

Pubologi

[embed_custom_field ”namn”] [embed_custom_field ”namn”] är en restaurang som har adress [embed_custom_field ”adress”]. Här hittar du information om [embed_custom_field ”namn”] som tex meny, öppettider och vad andra besökare

Läs mer »

Het Amsterdammertje

[embed_custom_field ”namn”] [embed_custom_field ”namn”] är en restaurang som har adress [embed_custom_field ”adress”]. Här hittar du information om [embed_custom_field ”namn”] som tex meny, öppettider och vad

Läs mer »

© 2017-2024 MARTIN IVARSON