Sök restauranger
Search
Close this search box.

Julbordet en svensk tradition

Det svenska julbordet är närmast heligt i Sverige och är kanske bland det svenskaste som finns. Läs mer om julbordets historia och hur du äter det.

Varje år runt jul så serveras det svenska julbordet som också är känt utomlands. Men var, hur och när startade man egentligen med julbord och vad innehåller ett ”klassisk” julbord?  Denna artikel ska kort redogöra för julbordets historia, gamla men också nya rätter och hur viktigt inslag det svenska julbordet är i det svenska folkhemmet.

Julbordet är en av landets kanske äldsta traditioner som kan räknas ända bak till vikingatiden. Långt senare och i samband med att Sverige blev ett kristet land så fick julbordet naturligtvis ett religiöst inslag. Enligt romersk-katolsk tradition så fastar man under advent och man äter en rätt fattig kost där födan egentligen bestod av fisk och gröt men absolut inget kött eller annat exklusivt. Dagarna innan juldagen och innan man kunde bryta fastan och frossa i god mat så passade man på att doppa i grytan, ett uttryck som lever än idag. Man tog alltså bitar av bröd och doppade det i olika grytor som så småningom skulle serveras på den stora dagen På så sätt kunde man ana vilka festligheter som väntade.

Innan kristendomen introducerades i Sverige och redan på vikingatiden fanns det ett uttryck som löd att man skulle dricka julen. Med det syftade man till julölen som givetvis skulle vara av bästa kvalitet för dem stora dagarna som skulle komma. Maten som serverades då och finns kvar idag är gröten som var ett viktigt inslag och då hela familjen samlades. Sill och strömming är en given klassiker, lutfisken likaså. Julskinkan, julbordets kanske höjdpunkt är idag en vara som alla har råd med men tidigare var det en lyxig vara och man sparade under hela året för att kunna ha råd med julskinkan.

Ostar av olika slag har alltid varit en fast punkt på julbordet. Köttbullar är idag en tradition men uppkom först under 1800 talet på dåtidens julbord. Kakor och frukt har alltid varit med och när det kommer till drycker så är julöl en given klassiker medan julmust lanserades under 1900-talet och glöggen kom till under slutet på 1800-talet.

Men det är inte bara i hemmen som det serveras julbord, det är också vanligt att man går ut och äter julbord på restaurang kanske tillsammans med kollegorna eller med släkt och vänner.

Julbord i Göteborg

Golden Days i centrala Göteborg serverar ett mycket uppskattat julbord under december månad.

Julbord i Stockholm

Förutom de restauranger som serverar julbord finns det även möjlighet att åka på julbordskryssning till Åland där man förutom ett stort julbord även kan njuta av underhållning och prisvärd shopping.

ANNONS ▼

© 2012-2024 MARTIN IVARSON

Detta är en oberoende sajt.
Alla varumärken tillhör respektive ägare

Reservation för eventuella felskrivningar,
ändrade uppgifter och prisändringar.​